Vänta, va?
Jo, denna seglivade faktoid sitter djupt rotad i det svenska folkhemmet – med den har faktiskt lite sanning i sig.
Vi tar det från början.
1987
I mellanperioden mellan Roxettes debutskiva ”Pearls of Passion” 1986 och uppföljaren ”Look Sharp!” från 1988 så föreslog tyska filialen av skivbolaget EMI att Per Gessle borde skriva en jullåt. Låten, ovan nämnda “It must have been love (Christmas for the broken hearted)” tog sig in bland top 5 på svenska hitlistan men ironiskt nog släppte inte det tyska skivbolaget ut den som singel.
1990
Snabbspola fram till 1990. Roxette har gjort raketkarriär på bara några få år och Touchstone Pictures går till skivbolaget EMI för att se om Roxette kan skriva en låt till soundtracket till en liten film de höll på med – Pretty Woman. Per Gessle hinner inte skriva en ny låt utan föreslår han har liggande ”It must have been love”. Filmbolaget säger nej utan vill att Per ska göra en ny låt – något som Per i sin tur säger nej till. Ytterligare tid går och mitt i omredigering av filmen, med bara veckor kvar till premiär, frågar filmbolaget igen. Denna gång om just ”It must have been love”, men den får inte handla om julen. Bråda dagar för duon med producent som snabbt måste spela in ny sång, på en väldigt specifik rad:
“…Like a teardrop in your palm / And it’s a hard Christmas Day / I dream away…”
Braksuccé
“Pretty Woman” dundrar in på biograferna och succén är ett faktum. Julia Roberts blir Hollywoods nya megastjärna över en natt och i 34 år ligger den i topp som Walt Disney Studios mest framgångsrika R-rated film fram tills “Deadpool & Wolverine” gick om alldeles nyss. Succé blir det även för Roxette och ”It must have been love” blir en av deras absolut mest framgångsrika låt någonsin. Och det, när man tar bort julen…
Summering
Med bakgrund av att “jul” blev “vinter” i texten på den mer framgångsrika versionen så kan vi nu fastslå:
”It must have been love” är inte en jullåt.
Källhanvisning: Popmuzik, Wikipedia, Roxette : den osannolika resan tur och retur